5 ТЕХНИКИ, С ПОМОЩТА НА КОИТО ВСЯКА ЗАДАЧА Е ИЗПЪЛНИМА БЕЗ УСЛОВНОСТИ

“Не се страхувайте да забавите темпото. Страхувайте се само, ако стоите неподвижно.” – китайска поговорка

Колко пъти ви се е случвало да имате отчайващо много задачи за деня и нямате никаква идея как ще ги свършите? Колко пъти умът ви е „блокирал“, защото динамиката е толкова голяма, че по средата на деня сте се омотали като пате в калчища и се чудите откъде точно да започнете? Колко пъти именно при изпълнението на най-важната за деня задача сякаш някой нарочно врътва кранчето на творческото ви вдъхновение и гледате в мигащия курсур на мишката без да можете да продължите? Колко пъти … Всеки от вас може да продължи с още много и всякакви въпроси. За разлика от предишни мои блог статии—тук разковничето се крие в отговорите, вместо във въпросите.

Първа техника

Каквото и да правите—спрете. „Прочистете/проветрете мозъка си!“ – как ще го направите зависи само и единствено от вас самите. Някои избират да се разходят или да си купят храна, други да направят кратка медитация, трети просто да изпушат една цигара… Всъщност в случая целта е да се отделите от „проблема“ не само ментално и емоционално, но и физически. Тези кратки почивки може и да ви се струват загуба на още повече време, но всъщност е точно обратното. В почти 100% от случаите успявате да видите решението, като необходимо условие за успех е да се дистанцирате от проблема, който ви тормози и просто за момент да се фокусирате върху нещо друго.

Втора техника

Подредете се—както работното пространство около вас, така и собствената си градинка (т.е. вътре във вас, вашият собствен вътрешен свят). За да се насладите на ефекта от тази на пръв поглед лесна за изпълнение техника е необходимо да положите известни усилия, повечето от които са свързани с промяна на навиците и излизане извън зоната на комфорт. Но само когато всичко, което ви е нужно в работен процес се намира буквално на една ръка/един клик разстояние и вие знаете точно къде е местоположението му в такава степен, че движението е автоматично, само тогава истински ще пестите време и ще работите спокойно.

Трета техника

Планирайте поне седмица напред и то не само регулярните задачи. Най-вече планирайте изпълнението на конкретната задача, според собствената си индивидуалност. Дори и тялото да е функционално будно, и с ума ви ли е така? Наблюдавайте се и анализирайте кога сте най-ефективни. При мен периодът от 10 до 16 ч. е най-плодотворен—в тази част от деня планирам изпълнението на задачи, които изискват 100% концентрация, професионализъм и минимум грешки. През останалото време върша оперативни задачи от типа на онлайн комуникация, телефонни разговори, подреждане на бюрото/пощата, планиране и т.н.

Четвърта техника

Правилен избор на хранене—предполгам че с тази техника ще предизвикам най-много негативни коментари и съпротиви. Истината обаче е, че е важно всеки да избере най-подходящия за себе си вариант. Каквото и да решите, помнете, че след прием на храна се предизвиква висок прилив на кръв към стомаха и червата, инсулина в тялото се повишава, а захарта намалява. В следствие на това и други процеси разбира се, се появява чувството на умора. И въпреки че всички знаем поговорката „Гладна мечка хоро не играе“, практиката е точно обратната. Затова—каквото и да изберете—по-добре да е нещо леко и в малки количества.

Бъдете здрави!

Пета техника

Правете всичко тогава, когато е планирано, освен ако няма обективни причини да случите обратното. Ако не ви се получава—променете плана генерално, така че да е подходящ за вашите особености. В случай че прехвърляте една и съща задача в няколко поредни дни—разберете къде всъщност се крие проблемът. Обикновено причината не е свързана с недостига на време. В повечето случаи имате вътрешни съпротиви, свързани с някаква ваша специфика, което е всъщност истинската причина за отлагането.  Едва когато бъдете честни със себе си и си кажете: „Каквото е—такова!“ и помирите двете враждуващи вътре във вас сили „АЗ искам!“ и „АЗ мога!“, тогава ще намерите баланса и ще откриете удовлетворените в работата си. А дали всъщност не е дошло времето да потърсите ново поприще?

Бъдете здрави!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Полезна ли беше статията ?

5/5