5 СИГУРНИ ОТГОВОРИ, КОИТО ВОДЯТ ДО ЩАСТЛИВ ЖИВОТ

your way

Когато променим начина, по който гледаме на нещата, променяме нещата, които гледаме.

 

Правилно прочетохте заглавието – става въпрос за отговорите, в които се крие индивидуалността ни, не за въпросите.
Представете си, че имате милиони пътища, по които можете да изберете да тръгнете.

Някои хора смятат, че пътят им е предопределен и нищо не зависи от тях. И тези хора тръгват натам, накъдето ги поведат краката им или към нещо, което привлече погледа им. Други хора носят знанието в себе си, или просто са намерили път към него—с чужда подкрепа или сами.

АЗ СЪМ …“ е първият отговор. Нашата идентичност и ценностна система са онзи наш вътрешен глас, който ни напътства какъвто и избор да направим. Представете си ранна пролетна утрин…..

 Излизате на терасата и държите в ръцете си чаша ароматно кафе. Вярвам, че мислите се щурат напред-назад в ума ви, борейки се коя да се добере до старта и да стане приоритетна за деня. Забравете ги, отпуснете се, затворете очи. Усетете слънчевите лъчи по лицето ви, чуйте звуците на природата или на света около вас—можете да го направите, дори и да живеете на десетия етаж в твърде населен столичен жилищен комплекс. Кое е чувството, което ви изпълва? Отговорът на този въпрос е начинът, по който възприемате света, отразява се във вашия вътрешен свят и отново излиза навън, като проявление на всяко едно ваше действие. Е, сега е време да се върнете към щуращите се мисли и да си подредите деня.

 

Strike

ЦЕЛ“ е вторият отговор. Целта определя посоката, мястото, времето, ресурсите. Когато знаем какво стои зад всяка една от тези думи ние се фокусираме върху постигането, което води до удовлетворение. Разбира се, напълно възможно е да имаме липсващо парче от пъзела… Какво правим тогава? Обикновено тези от нас, дето вярват, че пътят им е предначертан и ще стане това, което им е „писано“ хукват по врачки и гледачки. Другите намират отговорите на въпросите—какво ми липсва; как да го намеря, кое ме прави щастлив; как мога да го направя най-добре и т.н.

 

Strike
freedom

СМИСЪЛ“ е третият отговор. Смисълът е          личната ни екология и разковничето му се крие във вътрешната ни мотивация. Кое е онова нещо, дето ни човърка като „вагърец“, както казваше баба ми и не ни дава мира. Този отговор също можем да го обвържем с ценностната ни система. Какво всъщност случваме в животите си—израстване, финансова независимост / сигурност, преодоляване или зависимост от страховете, творчество, съревноваване, свобода, алтруизъм, съпричастност…

 

 

ПРАВЯ ГО ЗА…“ това е четвъртият отговор. Още Аристотел е казал, че „Човекът е социално животно“. Затова и всичко, което правим, освен за да удовлетворим някаква лична потребност разбира се, е за другите.

 

weight

БАЛАНС“ е петият отговор. В същото време той е и условие. Някои го наричат още хармония, дзен, душевен мир… Той обединява в себе си и смирява противоречията. Изискванията на обществото, собствените ни желания, очакванията—чужди или наши. Запълва пропастта между това, което искаме да бъдем и това, което в действителност сме. Всъщност благодарение на него ние можем да виждаме всичко, което наистина е пред очите ни, да чуваме думите, които казват другите хора, а не тези, които искаме да чуем и да усещаме с всяко сетиво радостта от живота.

 

 

weight

БЪДЕТЕ щастливи!

11 543 thoughts on “5 СИГУРНИ ОТГОВОРИ, КОИТО ВОДЯТ ДО ЩАСТЛИВ ЖИВОТ”

 1. I’ve been surfing online greater than 3 hours these days, yet I never found any
  attention-grabbing article like yours. It’s beautiful
  worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers
  made excellent content as you probably did, the net can be much more helpful than ever before.

 2. My spouse and I stumbled over here different page and
  thought I might check things out. I like what I see so now i am following you.
  Look forward to going over your web page yet again.